ويتامين D از جمله ويتامين‌هاي استروئيدي است كه نقش موثري در افزايش جذب كلسيم و فسفر در بدن به عهده دارد. افرادي كه به مقدار كافي در معرض تابش نور خورشيد قرار مي‌گيرند، نيازي به مصرف مكمل‌هاي حاوي اين ويتامين ندارند زيرا تابش نورخورشيد موجب مي‌شود مقادير كافي ويتامين D در پوست ساخته شود.به گفته محققان دانشگاه مينه‌سوتا، سطح ويتامين D موجود در بدن در آغاز يك رژيم غذايي كم كالري مي‌تواند شاخص مناسبي براي پيش‌بيني موفقيت افراد در كاهش وزن باشد و به اين ترتيب مي‌توان گفت اين ويتامين در كاهش وزن افراد، نقش مهمي ايفا مي‌كند. بدن ما انسان‌ها ازطريق تابش نور خورشيد، مواد غذايي و مكمل‌هاي غذايي ويتامين D مورد نيازش را تامين مي‌كند. اين ويتامين از نظر بيولوژيك خنثي است و براي اين‌كه در بدن فعال شود، بايد واكنش‌هايي شيميايي روي آن انجام شود. با فعال شدن اين ويتامين در بدن جذب كلسيم و فسفر از مواد غذايي در روده و همچنين بازجذب كلسيم در كليه‌ها افزايش يافته و سطح كلسيم موجود در خون به ميزان قابل توجهي بيشتر مي‌شود كه از جمله پيامدهاي آن مي‌توان به بهبود وضعيت سلامت استخوان‌ها اشاره كرد. علاوه بر اين، ويتامين D در تعادل سيستم ايمني بدن هم نقش مهمي ايفا مي‌كند و توانايي سيستم ايمني براي مقابله با بيماري‌هايي مانند سرماخوردگي را افزايش مي‌دهد. اين ويتامين همچنين ابتلا به بيماري‌هايي مانند ام‌اس را كاهش مي‌دهد و مانع از پيشرفت بيماري در اين بيماران مي‌شود. بررسي‌ها نشان داده است احتمال ابتلا به بيماري آرتريت روماتوئيد در افرادي كه بيشتر در معرض تابش نور خورشيد قرار مي‌گيرند و ويتامين D كافي در بدن آنها ساخته مي‌شود، به مراتب كمتر است و اين يافته‌ها حاكي است اين ويتامين مي‌تواند در كاهش احتمال ابتلا به بيماري‌هاي روماتيسمي موثر باشد.در سال‌هاي اخير سبك زندگي انسان‌ها با تغييرات بسيار زيادي مواجه شده و انقلاب صنعتي با پيامدهايي همراه بوده است كه موجب شده مدت زماني كه افراد در محيط‌هاي بسته و به دور از تابش نور خورشيد سپري مي‌كنند، در مقايسه با گذشته افزايش يابد و به اين ترتيب، در بسياري از افراد تامين نشدن ويتامين D مورد نياز بدن از طريق تابش نور خورشيد منجر به كاهش سطح اين ويتامين در بدن و در نتيجه افزايش احتمال ابتلا به بيماري‌هاي مرتبط با كمبود ويتامين D شده است. ماهي و روغن كبد ماهي بهترين منابع براي تامين ويتامين D مورد نياز بدن است. اگرچه جگر، پنير و زرده تخم مرغ نيز حاوي مقادير قابل توجهي ويتامين D است اما ويتامين D موجود در آنها از نوعي است كه بدن ما كمتر به آن نياز دارد. امروزه در اغلب كشورهاي غربي براي جلوگيري از ابتلا به بيماري‌هايي مانند نرمي استخوان كه ناشي از كمبود ويتامين D مورد نياز بدن در سنين رشد است، از مواد غذايي غني شده با ويتامين‌ها استفاده مي‌شود.



تاريخ : جمعه 5 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 صفحه بعد